В четвъртък Европейската комисия съобщи, че предприема правни действия, за да

...
В четвъртък Европейската комисия съобщи, че предприема правни действия, за да
Коментари Харесай

EK подпука България и Словакия относно развитието на възобновяемата енергия

В четвъртък Европейската комисия заяви, че подхваща правни дейности, с цел да подсигурява развиването на силата от възобновими източници в целия Европейски Съюз и да понижи излъчванията на парникови газове, енергийната взаимозависимост и високите цени.

В тази връзка ЕК реши да предяви искове против България и Словакия пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови санкции в сходство с член 260, параграф 3 от Договорът за действието на Европейския съюз (ДФЕС) за това, че двете страни не са транспонирали в националното си законодателство Директивата на Европейски Съюз за силата от възобновими източници (Директива (ЕС) 2018/2001).

Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 30 юни 2021 година Комисията дава непрекъсната поддръжка на страните членки при транспонирането на разпоредбите, само че

до момента България и Словакия не са уведомили за никакви ограничения за транспониране.

През юли 2021 година Комисията изпрати публични уведомителни писма на двете страни членки. През декември 2021 година, откакто не получи съобщение за ограничения за транспониране, Комисията изпрати стимулирани мнения, в които ги прикани да уведомят за всички свои ограничения за транспониране на директивата.

Към днешна дата България и Словакия са единствените две страни членки, които не са уведомили за ограничения за транспониране. Поради това Комисията предявява искове пред Съда на Европейския съюз против двете страни членки.

Комисията също по този начин съди Унгария по отношение на нейните ограничавания върху износа на строителни материали.

Ирландия също е съдена за това, че не транспонира Рамковата инструкция за водите в националното законодателство, до момента в който България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия са съдени от Европейска комисия за това, че не са съумели да предотвратят инвазивни непознати типове, които повреждат европейската природа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР